Защо е розова тази лагуна в Аржентина?

Спомняте ли си филма „Завръщане в синята лагуна“? Е, те повечето лагуни са сини, неволно си казва човек. Една лагуна обаче е розова и тя се намира в Аржентина. Това е лагуната близо до Трелю в патагонската провинция Чубут.

Освен, че е розова, лагуната мирише ужасно. Защо? Тя страда от предозиране с натриев сулфит. В най-добрия случай този химикал се използва за съхраняване на скариди, предвидени за износ. Но сега това плаши местните хора, които се страхуват, че ще бъдат натровени.

Розовият проблем започнал, когато на жителите на близкия Роусън им писнало от камионите, превозващи рибни отпадъци по улиците на града към към пречиствателна станция наблизо. Те започнали да протестират, блокирайки пътищата. „Идват десетки камиони дневно“, заяви екологичният активист Пабло Лада, цитиран от Global News. „Жителите се уморихме от това“.

Провинциалните власти реагираха на протестите, като позволиха на заводите да изхвърлят вонящите си рибни отпадъци директно в лагуната Корфо. Сега тя е розова и много, много смрадлива.

Хуан Мишелуд, отговорник по околната среда за провинция Чубут, се опита да успокои хората. „Червеникавият цвят не причинява щети и ще изчезне след няколко дни“, увери той. Кой му вярва? Според Себастиан де ла Валина, секретар по планирането в Трелю, „не е възможно да се минимизира нещо толкова сериозно“.

Разбира се, както и на повечето места, където действа тежка химическа индустрия, местните жители се нуждаят от работата си. Около 600 000 души живеят в провинцията Чубут, а компаниите, свързани с рибата – много от които са чуждестранна собственост – са жизненоважни за препитанието на хората. И подобно на много мултинационални компании, работещи в по-слабо развити страни, някои от компаниите в Чубут не смятат за важно да почистват отпадъците си. „Това са компании с печалба за милиони долари, които не искат да плащат, за да изпратят отпадъците си до пречиствателна станция, която вече съществува в Пуерто Мадрин – на 50 км. – или да построят завод по-близо“, каза Лада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*