Как още в края на юли изчерпахме ресурсите си за годината

Миналата година пандемията накара човечеството да се „свие“ и да консумира по-малко, или поне по-бавно. В резултат на това през 2020 г. „денят на изчерпването“ се забави. Сега обаче той настъпи на 29 юли – денят от годината, в който човечеството е изконсумирало ресурсите на планетата за цялата текуща година.

Може би сте чували за това. През последните години се случва така, че за няколко месеца човеците на планетата консумират всичките природни ресурси, които Земята може да се регенерира за една година. Миналата година, заради пандемията, денят на изчерпването на Земята се оказа 22 август. Въпреки че пандемията все още бушува в много страни, светът някак влезе обратно в стария си ритъм на потребление и се върна към „постижението“ си от 2019 г.

„За седем месеца вече сме изчерпали квотата си от биологичните ресурси на Земята за 2021 г.,“ обясни Сюзън Ейткен, лидер на Общинския съвет в Глазгоу, съобщава EcoWatch. „А тепърва ни остават още пет месеца“.

Ето и друг начин да разглеждаме тези данни: човечеството използва природните ресурси и услуги 1,7 пъти по-бързо, отколкото Земята може да регенерира своите екосистеми. С този темп ще ни трябват 1,7 планети, за да поддържаме текущия си начин на живот.

Въглеродните емисии са малко по-малко от пиковете за 2019 г., но изследователите се опасяват, че „връщането към нормалното“ може да означава ускоряване на всички негативни за природата тенденции.

Анализът на отделните национални данни за потреблението на биокапацитет, публикуван от Global Footprint Network, разкрива огромното несъответствие в начина, по който различните държави консумират земните ресурси. Катар например достига своя „ден на изчерпването“ още на 9 февруари! САЩ и Канада не изостават много – на 14 март. Страните, които се доближават до това да консумират ресурси на природата с ритъм, близък до природния, са Еквадор, който стига до деня на изчерпването на 7 декември, и Индонезия – на 18 декември.

Друга интересна класация на Global Footprint Network показва от колко Земи бихме имали нужда, ако населението на света живее по начина, по който живее дадена нация. Ако всички консумират ресурси с темпа на САЩ, ще ни трябват цели пет планети. Но ако всички живеят както хората в Индия, бихме могли да оцелеем на седем десети от Земята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*