Разтворим смарт-часовник се разгражда във вода за лесно рециклиране

Да разглобим множеството деликатни частици, които съставляват съвременните електронни устройства, не е проста работа – но това е необходимо, ако трябва да ги рециклираме. Типичните за този процес трудности са причина за натрупването на много милиони тонове електронни отпадъци всяка година. Но новите изследвания показват, че можем да премахнем този проблем, като … разтваряме ключовите компоненти във вода!

Изследването е извършено от учени от китайския университет Тиендзин. Неговите учени по-рано са разработили нов тип нанокомпозитен материал на базата на цинк, който може да се разтваря във вода. Идеята е материалът да може да се използва за временни електронни схеми. Но екипът е установил, че не е достатъчно проводим за използване в потребителски устройства.

Търсейки начин да отстрани този недостатък, екипът модифицирал нанокомпозита на базата на цинк, като добавил сребърни нанопроводници. Това от своя страна направило материала силно проводим. След това сместа била отпечатана върху разградим полимер, наречен поливинилов алкохол. Веригите са втвърдени чрез химични реакции, предизвикани от капчиците вода.

Резултатът е нанокомпозитни платки, които след това са били опаковани в обвивки, изработени от още поливинилов алкохол. Учените експериментирали, като добавили сензори за измерване на сърдечната честота, нивата на кислород в кръвта и броя на стъпките. Така се получил пълнофункционален смарт-часовник. При тестването носимият прототип показал, че издържа на навлажняване от пот, но перфектно се разтваря във вода.

Когато цялото устройство бъде напълно потопено, полимерният корпус и веригите се разтварят напълно в рамките на 40 часа. Това, което остава за лесно извличане, са OLED екранът и неговият микроконтролер, заедно с резистори и кондензатори, включени в схемите.

Прототипът е далеч от типа на интелигентните часовници, които днес носят разни хора на китката си, но учените вярват, че са положили основите на „преходно устройство със сравними характеристики“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*