Трибоелектрични наногенератори събират енергия от океанските вълни

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Традиционното производство на енергия не е подходящо за света на морските проучвания, но решението може да е в движението на водата. Самият океан със своите постоянни да е източник на значителни количества енергия. Трибоелектричени наногенератори, базирани на търкалящи се сфери, могат да добиват електричество от морските морските вълни, смята екип от учени начело с Катя Родригес, експерт от Университета в Порто.

Традиционно използваните технологии за събиране на енергия – такива като фотоволтаичните панели или вятърните турбини, страдат от няколко ограничения. Най-вече проблем е това, че не работят постоянно. При липса на дневна светлина и вятър те не могат да добиват електричество. Този им непостоянен характер означава, че не може да се разчита на тях и именно това е причината да не са интегрирани и до днес в електропреносните мрежи.

В случая с океанските навигационни шамандури, потенциалното решение се оказва вездесъщо и надеждно: вълновата енергия. Изобилие, предвидимост и последователност – собствените вълни на океана могат да се използват за захранване на навигационните буйове.

„Въпреки това разработването на преобразуватели на вълнова енергия все още не е достигнало пълния си потенциал поради липсата на технологичен консенсус, неконкурентни разходи за производство на енергия и нередовния и нискочестотен характер на вълните в морето“, казва Родригес.

Екипът й е разработил трибоелектрични наногенератори, базирани на сфери (наричат ги TENG) – устройства, които преобразуват механичното движение в електрическа енергия. Те могат да бъдат включени директно в навигационни шамандури, за да доставят електричество от океанските вълни.

При тестване на TENG в мащаб 1:8 в реални условия учените са установили, че максималните напрежения могат да се генерират, когато вълните са на височина от 0,1 метра приблизително на всеки 2,6 секунди – близо до естествения период на океанското вълнение. Дори когато вълните са непоследователни и бавни, ефективността на преобразуване на енергия на TENG е много по-висока от стандартните генератори.

„Що се отнася до енергията на вълните, все още съществуват някои предизвикателства пред жизнеспособното внедряване на технологии за преобразуване, свързани най-вече с нередовния характер на вълните и разпределението на енергията както в посока, така и в честота“, каза Родригес.

Групата планира да разположи първия си прототип във Фигейра да Фос, морско пристанище в Португалия.

1 коментар

  1. Все едно в морето вълните са винаги постоянни и постоянно големи…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*