Арктическа морска бактерия разгражда дизел, нефт

Морските бактерии в студените води на Канадската Арктика са способни да разграждат по биологичен път нефта и дизеловото гориво, сочи ново проучване, публикувано в Applied and Environmental Microbiology – списание на Американското дружество по микробиология.

Геномното секвениране е разкрило неочакван потенциал за биологично третиране на въглеводороди чрез бактериални линии, включително Paraperlucidibaca, Cycloclasticus и Zhongshania, каза съавторът д -р Кейси Хюберт, доцент по геомикробиология в Университета в Калгари. Тези микроорганизми „може да представляват ключови играчи за справяне с петролни разливи в арктическите морски води“.

„Тези постоянно студени води преживяват нарастваща промишлена активност, свързана с морското корабоплаване и офшорните дейности в нефтения и газовия сектор“, казва още д-р Хюбърт. Инициативата за проучването е на негович студент Шон Мърфи. Мърфи признава ползите, които морският нефт е донесъл на хората от Нюфаундленд и Лабрадор, но бил дълбоко обезпокоен от разлива на петрол от Deepwater Horizon. Затова преценил да насочи магистърските си изследвания към Лабрадорското море и към „разработването на основи за бъдещите стратегии за справяне с петролни разливи … при ниски температури“.

Брегът на Лабрадор – където е проведено изследването – е важен за коренното население, което разчита на океана за храна. В същото време обаче, за разлика от по-ниските географски ширини, там не са провеждни достатъчно изследвания върху био-третирането.

„Тъй като изменението на климата удължава периодите без лед, а наред с това е налице нарастваща индустриална активност в Арктика, важно е да се разберат начините, по които арктическата морска микробиома ще реагира, ако има разлив на нефт или гориво“, каза д-р Хюбърт. Това е особено важно, тъй като „регионът остава обширен и отдалечен, така че спешното реагиране при разлив на петрол би било сложно и бавно“.

Експериментите са проведени при 4°C, за да се симулира температурата в Лабрадорско море, и са проведени в продължение на няколко седмици. „Нашите симулации демонстрираха, че естествено срещащите се разграждащи петрола бактерии в океана представляват първите реагиращи сили на природата при разлив на нефт“, казва д-р Хюбърт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*