Изминалият юли – най-горещият месец

Юли е бил най-горещият месец в света, регистриран откакто се водят регистри за темепратурите, според американската Федерална научна и регулаторна агенция. Данните показват, че средната температура на сушата и повърхността на океана е била с 0,93 градуса над средното за 20-ти век от 15,8°C.

Това е най-високата температура, откакто се водят регистри – дело, започнало преди 142 години. Предишният рекорд, поставен през юли 2016 г., беше изравненравен през 2019 и 2020 г.

Експертите смятат, че това се дължи на дългосрочното въздействие на изменението на климата.

В изявление Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) заяви, че „незавидното постижение“ на юли е причина за безпокойство. „В този случай първото място е най-лошото място,“ заяви в изявление администраторът на NOAA Рик Спинрад. „Този нов рекорд поставя още едно паве по тревожния и разрушителен път, който изменението на климата е определило за света.“

В Северното полукълбо температурата на земната повърхност достигна „безпрецедентни“ висоти: тя е с 1,54°C по-висока от средните, надминавайки предишния рекорд, поставен през 2012 г.

Данните показват също, че юли е най-горещият месец и в Азия, както и вторият най-горещ за Европа след юли 2018 г.

Изявлението на NOAA включва и карта на значителни „аномалии“ на климата през юли, в която се отбелязва, че глобалната активност на тропическите циклони тази година е необичайно висока за броя на посочените бури.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*