Дим от горски пожари свързан с почти 20 000 случая на COVID-19 миналата година

Пандемията от коронавирус и бушуващите горски пожари бяха две ужасни събития през 2020 г. Доста неочаквано се оказа, че димът от горските пожари може да има връзка с тежкото протичане и смъртността от коронавируса.

Проучването на учените от Харвард, публикувано в списанието Science Advances, приписва 19 742 допълнителни случая на COVID – и 748 смъртни случая – на тежкото покритие с дим от горски пожар миналата година в Орегон, Калифорния и Вашингтон. Проблемът е в малките прахови частици, известни също като PM 2.5. Димът от горски пожари носи малки парчета пепел и сажди, които хората вдишват. В тези частици може да има цинк, никел, желязо и други неща, които не са добри за вдишване. Дори обиковените саждени частици с този размер са опасни. С микроскопичния си резмер тези частици лесно достигат белите дробове, а оттам проникват и в кръвта. Резултатът е „букет“: дробовете са „задръстени“, човек става по-податлив на респираторни проблеми, а навлизането на малките частици в кръвта води до неврологични и сърдечно-съдови проблеми, в т.ч. инсулт, инфакрт.

„Не бяхме много изненадани от резултатите като учени“, казва съавторът на изследването Кевин Джоузи, докторант в Харвардския университет. „Но като хора ние сме направо потресени от въздействията“.

Авторите на изследването са изследвали данни за качеството на въздуха и сателитни снимки от 92 окръга в Калифорния, Вашингтон и Орегон. Те са се съсредоточили върху деветмесечния период от 15 март до 16 декември 2020 г., изчислявайки експозицията, свързана с горски пожари и дим, във всеки окръг. След това са сравнили повишената експозиция на PM 2.5 с увеличените случаи и смърт на COVID-19. Авторите свързват дима от пожара с 11,7% увеличение на случаите. Смъртните случаи също са нараснали заради дима – с 8,4%.

Връзката е по-поразителна на някои места в сравнение с други. Например в окръг Уитман, Вашингтон, и Сан Бернардино, Калифорния, се наблюдава огромно увеличение на случаите и смъртността от COVID-19, свързани с прекомерната експозиция на PM 2.5.

За съжаление прогнозите за развитието на климата в идните години говорят, че кКъм средата на века вероятно ще се сблъскаме с ежегодни „димни вълни“ или периоди от поне 48 часа, когато концентрациите на PM 2,5 ще превишават безопасните нива – заради горски пожари.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*