По-топлият климат ще е и по-влажен

Наскоро IPCC отправи остро предупреждение: без незабавни действия за ограничаване на парниковите емисии планетата ни е на път към затопляне с цели два градуса до края на века. При такова развитие е абсолютно сигурно, че екстремните жеги ще станат нещо често срещано, почти традиционно за топлия сезон.

Екстремните жеги ще доведат до често чупене на топлинните рекорди. Това само по себе си е заплаха за здравето на мнозина.

Горските пожари също ще станат особено често явление. Такива бушуваха на Балканите през последните месеци – у нас, в Турция, Гърция, Македония, Албания – и някъде продължават да бушуват и сега.

Но не само зной и пожари ще тормозят планетата. Изобилните валежи ще станат по-чести и по-интензивни. Пороите могат да са толкова резки и силни, че да имат опустошителен ефект за цели райони.

Обяснението се корени в това, че по-топлият въздух е способен да задържа повече влага. Топлината на въздуха затопля повърхностните пластове на океани, морета и езера. Водата се изпарява повече. Повече изпарение означава повече влажен въздух в атмосферата. Сетне ветровете подхващат и пренасят тази топла и влажна въздушна маса, отвеждайки я над планини и поля. По пътя, особено над планински райони, въздухът се охлажда, водната пара кондензира и водата се извалява.

За всеки градус глобално затопляне трябва да очакваме поне 70% повече изпарение на водите. Това вече се вижда, то се случва на все повече места по света.

Концентрацията на дъждовете може да достига 200 мм. на час. Това значи вода, висока до над глезена – 20 см., да се излее само за час. В грдската среда такова количество вода не може лесно да се оттече в канализацията. Резултатът е наводняване на обществените пространства, жилища, сгради. В откритата природа оттичането е по-лесно, но тогава водата бързо се влива в реките – а реките се надигат рязко и отнасят мостове, постройки и цели села, покрай които минават.

Въпросното преовлажняване няма да се случи равномерно навсякъде. Климатичните модели на IPCC показват, че ще има зони, които стават все по-сухи и по-горещи, и зони, които стават все по-валежни.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*