Нова водна турбина извлича двойно повече енергия от океанските вълни

Учени от австралийския институт RMIT, изследващи огромния неизползван потенциал на вълновата енергия, са измислили нов дизайн за преобразувател, който – според тях – работи с много по-голяма ефективност от сравнимите решения. Учените сега се надяват, че изобретението им може да отвори вратата за масово комерсиално използване на енергия от морските вълни.

Прототипът на екипа използва нов дизайн с двойна турбина. По този начин той заобикаля някои често срещани технически проблеми и се оказва способен да събира двойно повече енергия от вълните, отколкото сегашните проекти. Поне така сочат ранните експерименти.

Идеята за улавяне на енергия от океанските вълни съществува от векове. Напоследък започваме да виждаме все повече съвременни машини, предназначени за целта. Те се тестват в моретата и някои имат наистина интересни форми. Разработвани са въртящи се системи, които извличат енергия от вертикално и хоризонтално движение, генератори, наподобяващи фунии, които улавят енергия, докато вълните изтласкват вода и въздух през бетонни камери, и генератори, подобни на калмари с плаващи ръце, които се издигат и спускат с движението на вълните.

Една от най-често срещаните инсталации за преобразуване на енергията на вълните в електричество е във вид на абсорбираща шамандура – тя се състои от флотационно устройство на повърхността, свързано с морското дъно. Когато шамандурата се движи нагоре и надолу с преминаващите вълни, тя задейства механизъм за преобразуване на енергия, монтиран на кабела, частично под повърхността. Това може да бъде предавка с редуктор, която използва линейно движение за завъртане на маховика и генериране на енергия.

Учените от RMIT са използвали точно такава шамандура като отправна точка в експеримента си. Техният нов генератор, според тях, решава няколко проблема с конвенционалния дизайн. За ефективното събиране на енергия абсорбиращите буйове обикновено трябва да използват сензори, задвижващи механизми и друга електроника, за да се синхронизират прецизно с входящите вълни. Но това създава проблеми с надеждността и поддръжката.

В опит, който учените определят като пионерски, те са избегнали използването на всички тези сензори за синхронизация и електрониката и прилагат пасивен подход, при който устройството се движи нагоре и надолу естествено с вълнението. Две турбинни колела, които са подредени едно над друго отдолу, се въртят в противоположни посоки. Те са комбинирани и усилват енергията, която се предава към генератора.

Този генератор е разположен вътре в шамандурата над повърхността, за да се предпази от корозия. Той е е свързан към въртящите се турбини чрез валове и ремъчна предавка. Тестването на този прототип в лабораторията показва, че той може да черпи двойно повече енергия от океанските вълни, отколкото други конструкции с абсорбаторна шамандура. Същевременно е по-прост, по-устойчив и по-рентабилен.

„Като винаги поддържаме синхрон с движението на вълните, можем да увеличим максимално събраната енергия“, казва водещият изследовател професор Сю Уанг. „В комбинация с нашите уникални насрещно въртящи се две турбинни колела, този модел може да удвои изходната мощност, събрана от океанските вълни, в сравнение с други експериментални технологии с абсорбиращи шамандури.“

Сега учените се надяват да надградят успешните си лабораторни тестове, като изследват работата на пълномащабна версия в резервоари и в крайна сметка в океана.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*