Рибите в Големите езера са пълни с микропластмаса

Рибите в Големите езера поставиха нов рекорд, или може би по-скоро антирекорд: огромно количество пластмаса в телата. Една конкретна риба, известна като „кафяв бикоглав“, е събрала в себе си общо 915 частици пластмаса в тялото си! Тази умопомрачителна риба е уловена от изследователите през 2015 г., но тяхното проучване едва сега бе публикувано в Conservation Biology.

Преди да бъде изваден от водата в името на науката, кафявият бикоглав плувал в западния край на езерото Онтарио в пристанището на Хамилтън. 915-те частици включват боядисани целулозни влакна, микропластмаси и синтетични материали, съдържащи пластификатори и вещества за забавяне на горенето (използват се в изолацията на кабели).

„През 2015 г. знаехме много по-малко за микропластмасата и замърсяването на рибите. Не очаквах да видя частици в повечето риби“, казва Кийнън Мунно, тогава аспирант в университета в Торонто, цитиран от EcoWatch. Рибокът обаче далеч не е единственият, пълен с пластмаса.

За изследването учените са събрали 212 риби от три места в езерото Онтарио, езерото Супериър и река Хъмбър, приток на езерото Онтарио. След това учените преброили общо 12 442 частици в телата на рибите. Дори малки рибки-дребосъци, дълги не повече от педя, съдържат в себе си до 68 частици. Мунно и колегите му са претърсили храносмилателните пътища на рибите за частици и са ги преброили на ръка.

Здравните проблеми, които микропластмасите причиняват при хората, все още не са напълно известни. Изследователите ги свързват с рак, невротоксичност и нарушения на имунитета и метаболизма. След като и рибите са пълни с микропластмаса, това замърсяване бързо разширява обхвата си. Бидейки уловени и поставени на трапезата ни под формата на вкусно рибно филе, тези риби изнасят микропластмасата извън водната екосистема и я внасят навсякъде около нас.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*