Малък пъргав робот почиства бреговете от пластмаси

BeBot, което почти като „бебо“, е името на малък и пъргав робот, предназначен да почиства пясъка по крайбрежията от пластмасови боклуци.

Роботът е разработка на неправителствената организация 4ocean и нейния партньор Poralu Marine. 4ocean работи за елиминирането на пластмасата от океаните и бреговете. Заедно с Poralu Marine фондацията е създала машината, която да спасява моретата и океаните от боклуците, които човеците оставят по бреговете.

„Ние винаги търсим иновативни технологии за подобряване на своите възможности за почистване“, каза Алекс Шулце, съосновател и главен изпълнителен директор на 4ocean. „С пускането на BeBot сме в състояние да работим по-интелигентно и устойчиво, като същевременно рециклираме пластмасата и предотвратяваме навлизането на нова пластмаса в океана“.

Използвана ежедневно, BeBot помага в усилията за почистване постоянно. Машината се търкаля по пясъка, направлявана чрез дистанционно управление, като тихо прибира късовете боклуци. Това не само прави почистването на плажа много по-бързо от събирането на ръка, но и сортира пластмасите паралелно с чистенето. Пресяващите решетки филтрират много малките парчета от по-големите, защото дребните трудно се отделят на ръка.

За разлика от по-големите машини, които разчитат на бензин и замърсяват въздуха, BeBot се захранва с електричество. Тих и без емисии, той е щадящ за дивите животни.

Верижната му система за движение не е случайна, тя разпределя натиска от тежестта на машината върху земята – благодарение на това тя не разравя брега. Подобен подход е важен за опазването на фините крайбрежни растения. наред с това дизайнът помага за опазването на биологичното разнообразие, тъй като предотвратява смазването на яйцата на костенурките и другите животни, снасящи в пасъка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*