Автономен електрически товарен кораб започва първото си пътуване тази година

Автономното транспортиране на товари няма да се случва само с безпилотни камиони и самолети. Както съобщава CNN, компания на име Yara International се пoдготвя да пусне на вода първия автономен, напълно електрически товарен кораб в Норвегия до края на 2021 г. Yara Birkeland ще пътува от Хероуя до Бревик, като три центъра за дистанционно управление ще следят пътуването му.

Yara разработи концепцията за първи път през 2017 г. Фирмата планираше да пусне кораба на вода през 2020 г., но пандемията COVID-19 забави проекта.

Става дума за бавен кораб с максимална скорост от 13 възела, задвижван от двете си двигателни системи с мощност 900 кВт (контейнерните кораби обикновено пътуват със скорост от 16 до 25 възела). Голямата му 7 МВтч батерия ще има нужда от „известно време“, за да се зарежда. Yara обаче вярва, че усилието си заслужава, предвид ползите за околната среда. Компанията изчислява, че Yara Birkeland ще замени около 40 000 пътувания с камиони годишно, като драстично ще намали емисиите на CO2 и азотен оксид в страна. Корабът може също така да облекчи задръстванията на сушата.

Навярно ще миле още доста време, преди да видим как автономни превозвачи на товари започват да плават по света. Дори ако пробегът им не е проблем, доковете са. Автономно движещите се кораби навярно ще всеят смут в натоварените пристанища като Дърбан или Шанхай.

Има и правни пречки. Различните държави може да имат различни морски регулации. Както и при самоуправляемите автомобили, остава отворен въпросът за отговорността. Кой ще е виновен, ако автономен кораб заседне в плитчини?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*