Лампа, захранвана от вятъра, намалява светлинното замърсяване, щади насекомите

Тобиас Трюбенбахер, студент по дизайн от Берлин, е създал ветроенергийна лампа: тя използва вграден ротор, който вятърът върти, за да генерира енергия за осветление, и има система за откриване на движение, за да свети в светлинен спектър, щадящ за насекомите.

„Светлинното замърсяване има лошо въздействие не само върху здравето на хората, като води до смущеня в съня, депресия, сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак, но влияе зле и на флората и фауната“, казва младият дизайнер. „Изчезването на видовете, загубата на ориентация на мигриращите птици, значителното разстройство при миграцията на рибите, както и нарушените биоритми на растенията, като например забавено отпадане на листата, са само малка част от тези последствия. Смята се, че в момента само в Германия всяка нощ умират по около 1,2 милиарда насекоми поради уличното осветление“.

Лампата, наречена Papilio, има за задача да промени това. Тя би трябвало да намалява екологичния отпечатък на уличните лампи. Използва интегриран ротор Savonius, изработен от нагъната ламарина и свързан към 300-ватов генератор, за да произвежда енергия, която неутрална за климата. Благодарение на модернизираната технология и диагоналната ориентация на ротора, той може да работи независимо от посоката на вятъра. Двигателят работи както при вертикален вятър, който се появява естествено, така и с хоризонтални въздушни потоци, които идват от неща като въздушния поток на транспортния трафик.

Акумулаторната батерия съхранява генерираната електроенергия. Така лампата може да свети и във време, когато няма вятър. Фактът, че Papilio може да работи автономно, означава, че не е необходима подземна инфраструктура за осигуряване електричество. Все пак устройството може да бъде включено в съществуващата електрическа мрежа, за да подава допълнително електроенергия, когато ветровете са особено силни.

Светлината се излъчва в посока надолу, за да се сведе до минимум светлинното замърсяване. Инфрачервен сензор активира светлината само когато е необходима (например, когато хората се разхождат под лампата). Осветителното тяло е проектирано да използва светлинен спектър, който има по-малък син компонент и по-“топла“ цветова температура, за да е по-малко привлекателна за насекомите.

Любопитно е, че Papilio носи името си от латинската дума за пеперуда. Това е отчасти референция към физическата форма на продукта, но и към защитата на нощните насекоми от негативните ефекти на светлинното замърсяване.

Снимки: Tobias Trübenbacher

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*