7 града излизат на протест за чист въздух на 7 септември

Десет граждански организации и обединения на граждани от седем града в страната ще излязат на протест с искане за чист въздух. Това ще стане на 7 септември, който е определен за Международен ден за чист въздух. “Искаме чист въздух, искаме здраве” – гласи мотото на протеста. Той ще обхване Пловдив, Перник, Русе, София, Благоевград, Добрич, Девня.

Макар излизащите на протест в различните градове понякога да имат различни локални проблеми и източници на замърсяване на въздуха, местните организациите са обединени от общата национална кауза за чист въздух. Правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е изконно общочовешко право, което от много години ни е отнето повсеместно, гласи анонсът на събитията. Гражданските сдружения са изготвили обща декларация, в която се обръщат към отговорните институции в България с искане за своевременни и адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха.

“Правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е изконно общочовешко право, което от много години е отнето на българските граждани. Ние настояваме това да се промени чрез адекватни мерки за справяне с проблемите със замърсяването на въздуха в страната,” пише в документа, подкрепен от екологично сдружение “За Земята”, Коалиция за климата и WWF, сдружение “Осъзнато утре”, платформа “Климатека”, сдружение “Въздух за здраве”, гражданска група “За чист въздух и вода в Русе”, сдружение “Русе, диша”, обединение “Благоевград диша”, сдружение “Дишай, Девня”, сдружение “Дишай, Добруджа”, сдружение “Дишай, Пловдив”.

Научните доказателства за сериозните негативните последици за човешкото здраве, както и осезаемото влошаване на качеството на живот от мръсния въздух в редица градове в България карат жителите да се тревожат все повече от бездействието на отговорните институции и ги провокират да предприемат обединени граждански действия за справянето с проблема.

Макар че проблемът с мръсния въздух е многогодишен, Международният ден на чистия въздух за синьо небе 7 септември съществува едва от година. Той е иницииран от ООН през 2020 г. и има за цел изграждането на глобална общност и насърчава сътрудничеството за решаване на проблема на национално, регионално и международно ниво.

Протестите по градове: къде, кога и как

Пловдив: от сдружение “Дишай Пловдив” организират акция в центъра на града на 7 септември от 10:00 часа на площад „Стефан Стамболов“. Актуална информация за организацията се публикува във Facebook събитието.

Перник: от сдружение „Дишай, Перник“ организират протестна разходка за чист въздух на 7 септември от 18:00 ч. Актуална информация за организацията се публикува във Facebook събитието.

Русе: организатор на протеста е сдружение „За чисти въздух и вода в Русе“. Сборният пункт е центърът на града, на Часовника, от 18.00 до 19.00 ч. Освен граждански протест, организаторите призовават за снимки на русенци с надпис „Чист въздух за Русе“, а на 11 септември на кея до Вития мост в 9:00 ч. ще проведат бягане с екопослание. До 1 октомври ще има и фотоконкурс „Екологичните проблеми на Русе“. Актуална информация за организацията се публикува във Facebook събитието.

София: екологично сдружение „За Земята“ ще проведе акция пред сградата на Столична община с начален час 18.30 ч. Актуална информация за организацията се публикува във Facebook събитието.

Благоевград: протестът се организира от „Благоевград диша“ и включва доброволческа акция по почистване на нерегламентирано сметище край 11 основно училище „Христо Ботев“ от 17:30 ч. на 7 септември. Актуална информация за организацията се публикува във Facebook събитието.

Добрич: протестът се организира от сдружение “Дишай Добруджа” и ще протече под формата на поход до депо за отпадъци край село Богдан на 7 септември от 10:00 часа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*