Миграцията на рибата тон заради климата ще преобърне редица икономики

Затоплянето на океана може да докара големи икономически неприятности на малките държави по тихоокеанските острови – поради загубата на риба. Скорошно проучване, публикувано в списание Nature Sustainability, установи, че рибата тон, която се лови в 10 малки островни развиващи се държавици, ще намалее средно с 20% до 2050 г. Проучването също така установи, че всичките 10 острова ще бъдат засегнати и ще имат големи икономически затруднения.

Тъй като водите по-близо до екватора са топли, рибата тон и други морски видове се изселват в търсене на по-благоприятна среда. Според Йохан Бел, водещ автор на изследването и старши директор в Центъра за океани на Conservation International, рибите могат да живеят само в условия, които отговарят на тяхната физиология. Когато климатът се променя, това променя и водите – и кара рибите да бягат в търсене на условия, в каквито са пригодени да живеят.

„Всички риби имат предпочитани температури на водата, т.е. температури, които най-добре отговарят на физиологията им и които осигуряват оптимални условия за растеж и размножаване“, каза Бел. Според него, рибата тон следва други видове, които са нейна традиционна плячка. Затова когато океанът се затопли, различни видове риба мигрират в търсене на по-хладни води, а рибата тон ги „следва“. Ако не го стори, видът ще остане без храна.

Изследователите са установили, че рибата тон постепенно мигрира на изток, когато водата се затопля. В резултат на това не след дълго ще се стигне до положение, когато видът ще бъде достъпен само в открито море и региони извън юрисдикцията на островните държави. За тях това ще е тежък удар, защото зависят от риболова като основна икономическа дейност. Ако най-популярните видове риби се отдалечат риболовните им зони, то местните жители ще останат без поминък.

1 коментар

  1. Ами ще се наложат да се преквалифицират: 1) туризъм 2)дистанционна поддръжка/работа 3)земеделие и много други идеи от местната култура, и специфична среда могат да използват за нови локални бизнеси.
    Като част от нормални цикли в природата и обществата ни са гореупоменатите ситуации. Който се чувства изненадан, значи е кръгъл и’д’иот.. меко казано.
    Със здраве да си изкарате вторника,
    Ваш ..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*