Шият раници от текстил от… рециклирани пластмасови шишета

Да носиш нещата си в найлонова торба не звучи никак удобно, нито екологично. Но какво ще кажете за раница, ушита от здрав текстил, който е изтъкан от фини пластмасови нишки, които пък са добити от отпадъчна пластмаса? Точно това са направили в Osprey.

Цяла нова серия чанти и раници от рециклиран материал предложи фирмата. Всеки артикул е изработен от 100% рециклирана полиестерна тъкан. Тъканта преминава през процес, който я превръща от пластмаса в здрава тъкан за ежедневна употреба. Компанията изчислява, че намалява въглеродния си отпечатък с 45-50%, като разчита на рециклираните материали.

Материята е одобрен от Bluesign рециклиран полиестер, изработен от отпадъчни пластмасови бутилки, които не съдържат вредни пластификатори. Всички материали се одитират от независима лаборатория. „Рециклирането отклонява материала от потока отпадъци, като го държи далеч от депата и океаните – и намалява токсичните емисии от инсинераторите. Той намалява зависимостта от петрола като източник на суровини, насърчава рециклирането и използва по-малко енергия в сравнение с първоначалните суровини, което води до по-ниски емисии. Продуктите, произведени от рециклиран полиестер, имат потенциал да бъдат непрекъснато рециклирани, като насърчават затворената производствена система“.

Екологичната рециклирана раница е с голям преден панел с J-цип и подплатено пространство за носене на лаптоп. Материалът отделя влагата, а сбруята е проектирана за дишане по време на ходене. Направена е от 26 пластмасови бутилки.

Наред с това от същия вид текстил фирмата произвежда и дамски чанти и портмонета за носене на кръста.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*