Siemens Gamesa прави „първата в света“ рециклируема вятърна турбина

Конгломератът Siemens Gamesa твърди, че е създал първите в света рециклируеми витла за вятърни турбини. Витлата на турбината RecyclableBlade са готови за използване в морето. Новият дизайн позволява частите и материалите да се разградят в края на своя експлоатационен живот.

Витлата на турбината използват няколко материала в комбинация, които се отливат заедно със смола. Грегорио Асеро, ръководител по управление на качеството и здравето, безопасността и околна среда в Siemens Gamesa, казва, че компанията планира турбините да „генерират възобновяема електроенергия в продължение на 20-30 години“.

Благодарение на химическата структура на новия комбиниран материал е възможно смолата да се отдели от другите компоненти, когато турбината достигне края на живота си. След това веществата могат да се рециклират. Това е съществено, защото докато компонентите на кулата и гондолата на вятърната турбина може да се рециклира и даже си има протокол за това, то за витлата досега нямаше никакво решение. В резултат на това перките на ветрогенераторите се трупат на огромни сметища, натрупани на големи купчини, и стоят безкрайно там.

Мисленето за рециклирането и повторната употреба на продуктите е задължително, ако светът иска успешно да се справи с климатичната криза, обяснява главният изпълнителен директор на Siemens Games Андреас Науен.

Siemens Gamesa ще си партнира с RWE, за да инсталира новия вид витла на реално работещи турбини, които ще бъдат инсталирани в морската вятърна електроцентрала Каскаси в Германия. Siemens Gamesa ще ги наблюдава и поддържа от 2022 г. нататък.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*