В озоновия слой има дупка с размери на Антарктика

Въпреки, че вече пет десетилетия човечеството се опитва да „закърпи“ дупката в озоновия слой на Земята, тязи година тя е по-голяма от обикновено и се е разпространила над Антарктика, че даже и повече.

Службата за наблюдение на атмосферата „Коперник“ на Европейския съюз публикува констатациите в четвъртък, отбелязвайки втората поредна година на оформяне на озонова дупка с големи размери над Южния полюс. Само преди две години се радвахме, че дупката се е смалила до най-малкия си размер.

Дупката в озоновия слой покрива площ от около 22 милиона квадратни километра, което е повече от два пъти по-голяма зона от площта на Европа. А тепърва дупката има да нараства през следващите седмици: годишният пик обикновено е в края на септември или началото на октомври.

Пробивите в озоновия слой се дължат на десетилетия употреба на озоноразрушаващи химикали, известни като хлорофлуоровъглеводороди (CFC) в неща като хладилници и климатици. Това има значение, защото озоновият слой блокира вредното ултравиолетово лъчение, което може да причини рак на кожата и да има други вредни въздействия. CFC бяха поетапно изведени от употреба като част от Монреалския протокол –международен договор, подписан в края на 80 -те години на миналия век, който по всички сметки беше изключително успешен.

Очаква се озоновата дупка да заздравее през следващите десетилетия, а договорът беше изменен наскоро, за да се премахне заместването на фреоните-заместители на CFC, които са мощни парникови газове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*