Слънчевата енергия влияе различно върху биоразнообразието

Последиците от изграждането на фотоволтаични паркове за околната среда се различават значително в зависимост от вида и местоположението на инсталажията. Това показа доклад на френски изследователи от местните асоциации за възобновяема енергия, Enerplan и SER.

Учените са провели изследването за сравнително кратък период от време – първата половина на 2020 г. Те се надяват да го допълнят с втори изследователски проект през периода 2021-22 г. Разгледани са 111 слънчеви проекта във Франция: Прованс Алпи, Лазурен бряг, Нувел-Аквитания, Окситания и други части на страната. Изследователите са разгледали три различни екосистеми – атлантическа, средиземноморска и средноевропейска.

Като цяло се наблюдава положително въздействие върху околната среда. Учените отбелязват, че ефектите от проектите често са свързани с появата на нови видове – както местни, така и инвазивни. За фауната находките зависят от наблюдаваните видове. Изследователите отчитат положителни тенденции при пеперудите, например. За флората въздействието зависи главно от първоначалното състояние на околната среда, казват те.

Въздействието върху птиците също варира значително, в зависимост от вида. Трансформацията на място с тежка растителност в по-отворена среда поради разчистването на дървета изглежда благоприятства пристигането на нови антропофилни видове, казват изследователите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*