Предлагат вертикални ферми на мястото на магистрала в Берлин

При цена от 200 000 евро на метър 3,2-километровото разширение на околовръстния път на магистралата в Берлин винаги е било спорно. Ако бъде завършен, пътят ще „доведе“ по 130 000 автомобила на ден в южната и източната част на Берлин до 2022 г. Но на фона на засилващата се политическа воля за действие срещу климатичната криза проектът започва да изглежда като скъпа и грозна грешка. Архитектурната фирма Morgenfarm предложи утопична визия за инфраструктурата на Берлин, където трафикът и токсичните изпарения да бъдат заменени със зелени площи и ферми за здравословни зеленчуци.

Берлинската магистрала А100, заобикаляща града, е построена като част от кампания през 60-те години на миналия век, за да превърне столицата на Германия в „град, удобен за автомобилите“. Проектът за югоизточното разширение е обект на редица протести. Сега една нова концепция предлага пътят да се замени с вертикална ферма. Надеждата на авторите е предложението да вдъхнови жителите на града с визия за това какво е възможно, когато градостроителите престанат да дават приоритет на автомобилите.

Лидерът на кампанията Перту Ратилайнен е убеден, че аутобанът принадлежи на една отминала епоха. „Имам чувството, че сме заседнали в 60-те години по отношение на строежа на нови магистрали. Нима не сме мръднали напред оттогава?“

Разработена от организация с нестопанска цел на име „Think and Do Tank“ Paper Planes e.V., фермата би спестила доста вода и енергия, като същевременно ще намали нуждата от транспортиране на дълги разстояния, свързано с конвенционалното земеделие.

Вертикалните ферми по принцип са защитени от външни влияния (слънце, дъжд, топлина или студ, есктреми), което означава, че могат да произвеждат храна през цялата година. Сега съществуващите вертикални ферми произвеждат плодове, зеленчуци, годни за консумация гъби, водорасли и насекоми. Тези стопанства използват по-ефективно ресурсите от конвенционалното индустриално земеделие и не изискват никакви пестициди. Те осигуряват надеждно снабдяване с пресни храни за местното градско население, дори по време на криза, например при суша.

Друга криза, която проектът може да реши, е недостигът на жилища в Берлин. С превръщането на мястото на проекто-магистралата в пространство за вертикално земеделие зоните до пътя могат да се използват за изграждане на жилища. Това може да бъде от голяма полза за столицата.

Проектът на Morgenfarm насърчава цялостно преосмисляне на градската среда. Ако градската администрация на Берлин наистина иска да даде своя принос за справянето с изменението на климата, тогава проекти като този най-малкото трябва да бъдат обсъдени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*