Жегите слагат „прът в колелата“ на ВЕИ

Екстремните жеги и сушите, които водят със себе си, могат да се окажат „прът в колелата“ на възобновяемите енергийни източници. За пробледа свидетелстваха нови данни, според които през 2021 г. производството на електроенергия от водноелектрически централи в САЩ ще отбележи намаление с около 14% в сравнение с нивата през 2020 г. Това се дължи на екстремите засушавания тази година, засягащи най-вече западните щати. Американската администрация за енергийна информация заяви в последната си краткосрочна енергийна прогноза (STEO), че сушата ще засегне значително нивата на водата, което ще доведе до пресъхване на някои реки.

Някои от язовирите в САЩ са пълни на по-малко от 50% от капацитета си. Така например язовирният капацитет за съхранение в Орегон е едва 17%. В исторически план капацитетът на язовитите там е средно 47%. Друг засегнат от сушата щат, Айдахо, отчита капацитет на язовирите си от 34% в сравнение с историческия му среден показател от 51%.

Ниските нива на водата в язовирите застрашават производството на електроенергия. Ситуацията може да се влоши, ако сушите продължат, след като рекордни горещи вълни засегнаха големи райони от басейна на река Колумбия. Някои от тях принудиха страната да спре някои от водноелектрическите си централи. Това се случи с ВЕЦ Едуард Хаят, която бе изключена за първи път от 1967 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*