САЩ се готви да обяви 23 вида за изчезнали

Очаква се 23 вида да излязат от списъка на застрашените видове и да бъдат обявени за изчезнали. След като не са били наблюдавани от дълго време, Службата по рибарство и дива природа на САЩ предлага да се обяввят за изчезнали няколко птици, риби, миди, хавайско растение и плодовия прилеп Малка Мариана.

Любителите на дивата природа не искат да се сбогуват с повече видове животни и растения. Времето за действие за тяхното опазване обаче беше преди 20 години, миналата година, вчера. Днес ги няма.

Може би най-забележителният представител на изчезналите птици е вид кълвач, който някога е бил най-големият кълвач в САЩ. Обявен е за застрашен през 1967 г., след като не е бил наблюдаван официално от 1944 г. Други птици, които трябва да смятаме за унищожени като вид, включват рядка северноамериканска пойна птица и бодлива белоочка, обитавала района на Гуам. Хавай е особено силно засегнат: изчезнали са цели осем вида птици.

Гамбузия Сан Марко – вид сладководна риба, живяла в река Сан Маркос в Тексас – също не е виждана в дивата природа от много време: от 1983 г. Смята се, че причината за това е промяната на местообитанията.

Осем различни вида сладководни миди също се предлагат за премахване от списъка на застрашените, за да влязат в листата на изчезналите. Много от тях са живели в южни щати като Джорджия, Луизиана и Алабама, а един вид бисерна мида е обитавала бреговете чак до Южен Онтарио, Канада.

Службата по рибарство и дива природа очаква от обществеността всякаква информация, коментари или данни до 29 ноември 2021 г. Ако никой не представи надеждна информация, че е срещал някой от изчезналите видове в скоро време, 23-те вида ще бъдат официално обявени за изчезнали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*