Нова батерия се разтяга и огъва като змия

Нов дизайн на батерията, проектиран от Корейския институт за машини и материали, обещава да отвори някои интересни възможности за съхранение на енергия: техният прототип може да се огъва и разтяга като змия. Тази способност да имитира поведението на отделните сегменти на влечугото може да доведе до появата на батерии, годни за захранване на т. нар. мека роботика, носима електроника или други приложения, където гъвкавостта е нужна и желана.

Иновативният нов модел батерия е изготвен като по-гъвкаво решение за съхранение на енергия за носими устройства и роботи. Идеята е да има серия от твърди, но малки по размер батерии, свързани помежду си, за да образуват припокриваща се структура, подобна на тялото на змията. Тази конструкция може да се огъва и преобразува заедно с устройството, което захранва.

За да постигнат това, учените са използвали малки литиево-йонни акумулаторни клетки с шестоъгълна форма. Те са ги свързали чрез полимерни и медни материали, които действат и като панти. По този начин стават възможни значителни деформации, без гъвкавостта да причинява повреди. Формата на всяка от шестоъгълните клетки е внимателно оптимизирана, за да се увеличи максимално общият капацитет на батерията.

Тестовете на екипа показват, че разтегателната литиева батерия може да запази капацитета си дори когато е изкривена и подложена на коефициент на разтягане от 90 процента за повече от 36 000 цикъла.

Тези уникални възможности биха могли да направят батерията използваема в носими меки устройства и роботи за хора, като тези, използвани от рехабилитационния персонал, работещ с възрастни пациенти. Други възможности включват роботи за търсене и спасяване, които трябва да си проправят път през тесни пространства в условия на бедствия, и многофункционални меки роботи с изкуствени мускули. Същевременно се надяват да подобрят дизайна си, за да увеличат капацитета за съхранение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*