Гигатска соларна централа в Австралия ще захранва Сингапур с ток

Колосален инфраструктурен проект на стойност 22 милиарда щатски долара ще изпраща енергия от австралийското слънце на повече от 5000 км до Сингапур чрез подводни кабели с високо напрежение. Започвайки работа през 2027 г., това ще бъде най-голямата слънчева ферма със съхранение чрез батерии.

Северната територия на Австралия се радва на изобилие от пространство и слънце. Сингапур, напротив, е притиснат откъм пространство и се стреми към преход към възобновяема енергия. Двете крайности скоро може да се обвържат в един от най-амбициозни проекти за възобновяема енергия, опитвани някога.

Проектът Австралйско-азиатска енергийна връзка, ръководен от австралийския доставчик Sun Cable, предвижда създаването на колосална соларна електроцентрала „Powell Creek Solar Precinct“ на площ от 12 000 хектара суха земя на около 800 км южно от града Дарвин. Мястото е избрано, защото е едно от кътчетата с най-постоянно слънце на Земята. Пиковата соларна производителност ще възлиза на умопомрачителните 17-20 гигавата. За съхранение ще се разчита на 36-42 GWh акумулаторна система.

Колко голяма е инсталацията? Тя е почти 10 пъти по-голяма от най-голямата инсталация за слънчева енергия в света в момента и с повече от 30 пъти по-голям капацитет за съхранение на енергия от последния проект за „най-голямата батерия в света“.

Добитата енергия ще пътува на север до брега по въздушни кабели, а след това ще се придвижва на северозапад до Сингапур по около 4200 км високоволтов DC подводен кабел по морското дъно, заобикаляйки някои от островите на Индонезия. Проектът ще осигури до 15 % от електроенергията, необходима на Сингапур – захранване за до три милиона жилища.

От гледна точка на спестяването на парникови емисии проектът ще е значим: той ще спести около 11,5 милиона тона емисии на CO2, което, според компанията, е еквивалентно на премахването на 2,5 милиона автомобила от пътя.

Австралийско-азиатският проект е получил статут на основен проект от правителствата на Австралия и Северната територия. Компанията-изпълнител вече има осигурен начален капитал и е приключила процеса на подводно проучване на 750 км от маршрута, който се пада в австралийските води. Индонезия също вече е дала зелена светлина, препоръчвайки маршрут за кабелите и давайки разрешение за проучване.

Екологичните проучвания са в ход. Набирането на капитал трябва да приключи през 2023 г. Строителството трябва да започне малко след това. Планът е енергията да започне да се добива и изпраща през 2026-2027 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*