Салвадор започна да добива биткойни с вулканична енергия

Салвадор официално започна да добива биткойни, използвайки енергията на вулканите си. Страната вече е успяла да добие 0,00599179 биткойна, което прави около 269 долара.

Наскоро президентът на Салвадор Найбиб Букеле обяви биткойн за официална валута на страната. Централноамериканската държава стана първата, приела криптовалутата като основна. Наред с това обаче Букеле обяви и, че разработва план за добив на криптовалута, използвайки геотермална енергия.

Сега, според туит на президента на Ел Салвадор, страната е успяла да „изкопае“ 0.00599179 биткойна, използвайки именно енергията на вулканите. „Все още тестваме и работим по системата, но това официално е първият добив на биткойни от вулкан“, пише Букеле.

Видеоклип, споделен от президента в Twitter, показва работата по добив на криптовалута с помощта на вулкан. Това е промишлен завод, построен в средата на тучна, гъсто залесена зона. Вулканът Санта Ана се вижда на заден план.

Подходът на Ел Салвадор се счита за благоприятен за природата, тъй като добивът използва „100% чиста, 100% възобновяема енергия с нулеви емисии“.

Наскоро изследователите изчислиха, че добивът на биткойн произвежда 30 000 тона електронни отпадъци и 23 милиона тона въглероден диоксид всяка година. Освен това процесът консумира толкова електроенергия, колкото една страна като Холандия харчи годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*