Най-бързото зарядно за е-коли в света добавя 100 км пробег за 3 минути

Ограниченията в пробега и в частност продължителното време за зареждане на батериите се сочат като ключови фактори за слабото навлизане на електрическите автомобили в практиката. Но напредъкът в тази посока е факт. Сега технологичната компания ABB обяви, че е разработила най-бързата зарядна станция за електрически превозни средства в света, способна да осигури 100 км пробег за около три минути.

Новата Terra 360 на ABB се сочи като най-мощното зарядно устройство за електромобили в света и се позиционира като решение за станции за зареждане в класически бензиностанции, градски станции за зареждане, паркинги на магазини за търговия на дребно и търговски центрове. LED осветлението на станцията може да се модифицира, заедно с нейния опционален 27-инчов LCD дисплей, за да ръководят потребителя през процеса на зареждане и състоянието на батерията му и да отброяват минутите, докато зареждането приключи.

И това може да не са много минути, според ABB. Terra 360 има максимална мощност от 360 kW и компанията казва, че може да зареди напълно електрически автомобил за 15 минути или даже по-малко. Или ако е необходимо само „допълване“, докато потребителят спира за кратко, то 100 км допълнителен пробег могат да се добавят за по-малко от три минути време за включване.

Terra 360 прилича много на типична бензинова „колонка“, с четири порта и петметрови кабели, позволяващи зареждане на до четири автомобила едновременно, макар и при по-бавните 90 kW.

Колко участници в движението ще могат да се възползват от скоростта на зареждане на Terra 360 зависи от самите автомобили. За момента не всички електромобили могат да се справят с такава изходна мощност. Но през следващите години все повече е-коли ще са способни да използват ултрабързите решения за зареждане. Подобни зарядни биха могли да изиграят огромна роля в намаляването на притесненията относно пробега и повишаването на привлекателността на електрическите автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*