Уеб-калкулатор помага при избора на енергийно ефективни електроуреди

Ново уеб приложение напълно безплатно ще помага при избора на ефективни домакински електроуреди, телевизори и електронни екрани. Онлайн-калкулаторът ще бъде достъпно за потребителите в 16 европейски държави, като от октомври официално стартира и версията на български език. Използването на приложението гарантира, че потребителите имат достъп до обективна информация и лесно могат да вземат информирано решение при избора на нов електроуред, който да отговаря максимално на техните предпочитания, бюджет и реални нужди.

Калкулаторът за момента обхваща електроуредите, които от март тази година се сдобиха с нов енергиен етикет. Това са съдомиялните машини, хладилниците и фризерите, пералните машини, комбинираните перални със сушилня, телевизорите и електронните екрани.

В условия на постоянно повишаващи се цени на електроенергията и водата, все по-голямо значение за всяко домакинство придобива реалната консумация на използваните електроуреди и нивото им на ефективност. Често обаче енергийно ефективните модели се продават на значително по-високи цени, което отказва голяма част от потенциалните купувачи. Но дали ефективният електроуред наистина би излязъл по-скъпо за семейния бюджет или генерираните от него бъдещи спестявания на електроенергия и вода ще компенсират първоначалната по-висока инвестиция?

На помощ идва уеб-калкулаторът, създаден в рамките на проекта LABEL2020, финансиран по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

Как точно работи? Със смяната на енергийните етикети на първата вълна електроуреди през март тази година и завръщането към оригиналната скала на класове на енергийна ефективност от А до G без разширения с плюсове (А+, А++, А+++), заработи и дигитална продуктова база данни на Европейския съюз (EPREL). QR кодът от новите етикети отвежда директно в продуктовата информация в системата. Именно нея използва калкулаторът, за да гарантира достоверността и да сравнява обективно уредите.

Основните функционалности на приложението включват:

• Изчислява общите експлоатационни разходи за вода и електроенергия на избраните продукти и помага на потребителите да вземат решение за покупка на база реалната стойност на всеки модел;

• Сравнява избраните модели електроуреди според различни характеристики – размери, тип отделения, функционалности, времетраене на програми, резолюция и много други;

• Показва нивото на енергийна ефективност на избрания модел спрямо всички останали продукти от тази категория на пазара в момента;

• Запознава подробно с новите елементи на енергийните етикети и др.

Как се използва?

Калкулаторът на LABEL2020 е направен така, че лесно да може да се използва както на място в търговските обекти, така и при онлайн пазаруване. Потребителите могат да запазят линка на калкулатора в своя смартфон, таблет или компютър и единственото, което трябва да направят, е да сканират QR кода от етикета (или да въведат номера на модела) и да посочат цената на уреда от избрания магазин. Всичко останало ще извърши алгоритъмът на приложението.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*