Глобалното ВЕИ потребление ще се изравни с това на течните горива до 2050 г.

Възобновяемата енергия ще бъде основният източник за новото производство на електроенергия към 2050 г. Все пак енергията от природен газ, въглища и батерии ще продължи да отговаря за натоварването и да осигурява стабилност на мрежата. Това прогнозира в нов доклад американската Агенция за енергийна информация (АЕИ).

Потреблението на възобновяема енергия ще се удвои в периода от 2020 до 2050 г., според доклада. Консумацията на въглища, от друга страна, се очаква да намалява постоянно до 2050 г., въпреки че въглищата ще останат значителен източник за енергийния микс.

Най-силно развитие се очаква при слънчевата и вятърната енергия. Почти целият растеж на производството на електроенергия след 2020 г. в регионите на ОИСР ще дойде от тези източници. Те плавно ще изместват все по-голям дял от съществуващите невъзобновяеми източници – предимно такива, базирани на изкопаеми горива, обясни Анджелина Лароуз, помощник-администратор за енергиен анализ в АЕИ.

Агенцията прогнозира, че световното производство на нефт и природен газ ще продължи да расте, за да подкрепи нарастващото потребление в развиващите се азиатски икономики.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*