Иронично: глобалното затопляне спря перките на ветрогенераторите в Европа

Експоненциалният ръст на инсталациите за добиване на енергия от вятъра радва ВЕИ индустрията от години, но в последните седмици на много места ветровете се оказаха недостатъчни, за да въртят перките. Точно когато Европа има нужда от електроенергия, времето притихна и накара регионалните пазари да се обърнат към газовите си резерви. Застоят се приписва на глобалното затопляне.

С наближаването на зимата, когато обичайно е необходима повече електроенергия, Европа се опитва да възстанови нормлания си ритъм на живот, значително разтресен от събитията около пандемията. Говори се за зелена икономика и кръгова икономика, за въглеродно-неутрален бизнес, за високи въглеродни данъци. И уж всичко това щеше да е за добре, за да произвеждаме повече енергия от чисти източници като вятъра и слънцето, но ето, че вятърът се оказа твърде ненадежден източник. Каквото, впрочем, е и слънцето.

Като част от преките последици от това цените на електричеството скочиха на много места. А необходимостта да се пробегне към резервите от газ добави допълнителна горчивина, тъй като геополитическите хватки направиха горивото още по-скъпо в последно време.

Във Великобритания вятърът в момента генерира около 7% от електроенергията – а средно за 2020 година той е допринасял за цели 25% от общия енергиен микс. Испанският премиер Педро Санчес обяви временно намаляване на данъците, за да помогне на потребителите в страната, която отбеляза еднодневно покачване на цените на електроенергията с 12,6%. Френското правителство обмисля увеличаване на броя на хората, които могат да получат директни субсидии за плащания за гориво. Гърция създаде фонд за енергиен преход в размер на 150 милиона евро, за да компенсира неотдавнашното покачване на цените на електроенергията.

Нещо повече, дори въглищата се „завърнаха на сцената“ там, където бяха изведени от употреба в продължение на месеци наред.

Алтернативните източници са малко и са крайно недостатъчни. Системите за съхранение на енергия от комунален клас са малко. На много места се говори за нови технологии за съхранение – батерии, водород и други. Така страните няма да се връщат към използването на газ и въглища при подобна криза с вятъра. Но всичко това са планове и намерения. А докато те се сбъднат, ще се надяваме вятърът да задуха пак. По-постоянно.

1 коментар

  1. Европа иска спиране на въглищните ТЕЦ-ове ама не предлага алтернатива – тия месеци се видя колко може да е алтернатива вятъра и слънцето. За период от месец и батериите не вършат работа – няма ток да ги напълниш. Много е удобно да спрем въглищните ТЕЦ за да сме зелени и да си кажем че като ни трябва ток/газ ще си го внесем и това че е вносен е ОК щото друг е горил въглищата за него. Време е да ревизираме политиката към ядрените централи и да насочим повече инвестиции за разработки в тази област – ясно е че ако ще спираме ТЕЦ трябва да го заместим с нещо подобно като base load.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*