Победа на гражданите в 9-годишно съдебно дело срещу замърсяваща компания

Окончателно бе спечелено делото срещу решението по ОВОС на „Асарел Медет“ АД. С това се сложи край на 9-годишно съдебно дело, в което гражданите от региона се бориха със замърсяването от дейността на предприятието и най-вече с упорития отказ на дружеството да поеме отговорност за екологичните щети, които нанася. Новината съобщи адв. Иван Велов, който продължително време води съдебната битка без възнагрaждение за труда си.

Конфликтът датира от 2012 г., когато МОСВ е издало незаконосъобразно решение 22/01.02.2013 г. за предварително изпълнение на отмененото решение по ОВОС, с което е позволило на Асарел Медет АД да извършва дейност, въз основа на ОВОС, която е незаконосъобразна. Така на практика Асарел Медет АД е извършвала дейност 9 г. без необходимите разрешения, обясни адв. Велов. „Смятам, че МОСВ и конкретни лица в МОСВ, които са извършили тези дейности, трябва да понесат своята отговорност“.

Делото е гледано от четири отделни състава на Върховният административен съд (ВАС). Въпреки това през деветте години на съдебни процедури замърсяващата дейност не е прекратена, а дружеството многократно обжалва съдебните решения.

Новината е лъч надежда за всички общности в региони, където комерсиални дружества замърсяват околната среда и застрашават живота на местните жители, водени от собствения си бизнес-интерес и потъпквайки нормите за опазването на чистотата на природата и здравето на хората.

Резюме на продължителната съдебна битка можете да прочетете тук.

Графика: Google Maps

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*