PV на половината сгради по света могат да осигурят нужната ни енергия

фотоволтаичен покрив
фотоволтаичен покрив

Слънчевите панели за монтиране на покрив днес са с до 79% по-евтини в сравнение с 2010 г. Този драстичен спад прави фотоволтаиците още по-привлекателни за домакинствата и бизнесите, които искат да намалят зависимостта си от електрическите мрежи, като същевременно намалят въглеродния си отпечатък. И ако половината от покривите на сградите по света се оборудват със соларни панели, това може да осигури електроенергията, необходима на целия свят, сочи ново проучване на международен екип от университетски изследователи.

До този извод е довело проучването чрез програма, която включва данни от над 300 милиона сгради и анализира 130 милиона квадратни километра земя – почти цялата земна повърхност на планетата. Изчислено е колко енергия може да бъде произведена от 0,2 млн. кв. км. покриви, намиращи се на тази земя – площ с размер приблизително колкото на като Обединеното кралство.

Налице са три потенциални „горещи зони” за производство на слънчева енергия от покривите: Азия, Европа и Северна Америка, отбелязва The Conversation в анализ на проучването.

Азия изглежда като най-евтиното място за инсталиране на фотоволтаици. В страни като Индия и Китай един киловатчас (kWh) електроенергия или приблизително 48 часа използване на един лаптоп могат да бъдат произведени само с няколко стотинки. Това се дължи на евтините производствени разходи за панелите, както и на традиционно слънчевия местен климат.

За сметка а това най-скъпите за внедряване на слънчеви покриви държави са САЩ, Япония и Великобритания. Европа се явява по средата от гледна точка на цената на генерацията.

Покривните слънчеви панели изглежда биха били еднакво полезни и в слабо населени райони, и в градските центрове с голяма концентрация на обитателите. За тези, които живеят в отдалечени райони, панелите помагат за допълване или дори замяна на доставките на електроенергия от потенциално ненадеждни преносни мрежи. А за тези в градовете панелите могат значително да намалят замърсяването на въздуха, причинено от изгарянето на изкопаеми горива за енергия.

От жизненоважно значение е да се отбележи, че глобалното снабдяване с електроенергия не може да разчита на един-единствен източник на производство, за да отговори на изискванията на милиарди хора. Заради променливото време и дневно-нощния цикъл на нашата планета несъответствието между търсене и предлагане на слънчева енергия е неизбежно.

Оборудването, необходимо за съхранение на слънчева енергия, все още е изключително скъпо. Освен това слънчевите панели не могат да осигурят достатъчно енергия за някои енергоемки индустрии. Тежкото производство и металообработката например изискват много енергия за кратко време при параметри, на които слънчевата енергия не може да отговори по никакъв начин.

Въпреки това покривните слънчеви панели носят огромен потенциал за облекчаване на енергийната бедност и преход към чиста, незамърсяваща енергия в ръцете на потребителите по целия свят. Ако разходите за слънчева енергия продължат да намаляват, панелите на покрива биха могли да се утвърдят като един от най-добрите инструменти за декарбонизиране на електроснабдяването в глобален мащаб.

Всичко това е от значение в свят, в който около 800 милиона души все още нямат достъп до електричество – или имат само частичен, казва Сидхарт Йоши, докторант в университетския колеж „Корк” в катедрата по глобален енергиен инженеринг. Негови сътрудници в проучването са Джеймс Глин, старши изследовател по моделиране на енергийните системи в Центъра за глобални енергйни политики при Колумбийския университет, и Шивика Митал, изследовател в областта на моделирането на енергийни системи в лононския „ Imperial College”.

„По принцип покривите, разположени в по-високи географски ширини, като например в Северна Европа или Канада, могат да варират с до 40% в своя потенциал за производство на електроенергия – поради големите разлики в слънчевата светлина между зимата и лятото. Покривите в близост до Екватора обаче варират малко през различните сезони, едва около 1%. Там като слънчевата светлина е много по-постоянна”, обясняват изследователите.

Това е важно, тъй като големите вариации в месечния потенциал могат да окажат значително влияние върху надеждността на електроенергията. Изводът на научния екип е, че местата, където слънчевата светлина е по-непостоянна, непременно изискват решения за съхранение на енергия, а това увеличава разходите за електроенергия.

2 коментара

  1. Ако в правителството се сетят и до 1 година наложат задължително всяка нова сграда с паркинг и соларен покрив, всяка стара административна/търговска сграда до 5 години със соларен покрив, като всяка година по 25% да се надгражда. Да има проверки, да има глоби, да има писъци/ревове и спазване на закон!

  2. да може ама тук не може да сложиш панели на покрива и ако произвеждаш повече електромера да върти обратно! това би било добре и за държавата защото реално няма да вложи нищо за произвеждане на зелена енергия а общия процент би се променил… в Германия например може…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*