Отпадъчната електроника тежи повече от Великата китайска стена

Планината от отпадъци от електронно и електрическо оборудване, изхвърлена през 2021 г., ще тежи повече от 57 милиона тона, изчислиха изследователи. Това е повече от теглото на Великата китайска стена – най -тежкия изкуствен обект на планетата.

Оценката е на международна експертна група, посветена на справянето с глобалния проблем с отпадъците от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО). Учените посочват, че стойността на тези изхвърлени материали е огромна.

Според доклад на Световния икономически форум за 2019 г., електронните отпадъци в света имат материална стойност 62,5 млрд. долара. „Тон изхвърлени мобилни телефони е по-богат на злато от тон златна руда“, казва д-р Рюдигер Куер, директор на програмата на ООН за устойчиви цикли (SCYCLE).

Е-отпадъците включват предмети като мобилни телефони, хладилници, електрически кани, телевизори, играчки с батерии, камери, спортно оборудване.

В световен мащаб количеството на електронните отпадъци нараства с два милиона тона всяка година. Смята се, че по-малко от 20% се събират и рециклират.

Произвеждайки продукти с по-кратък живот и ограничени възможности за ремонт, производителите да играят важна роля в увеличаването на отпадъците, поясни Паскал Лирой, който е генерален директор на експертната група на WEEE Forum. „Бързото разработване на мобилни телефони например доведе до пазарна зависимост от бързата подмяна на по-старите устройства“.

Наред с това и потребителите не са особено склонни да рециклират личното си електронно оборудване. Милиони неизползвани джаджи се търкалят по чекмеджета и шкафове в домовете по цял свят. Това означава, че големи количества ценни елементи не могат да бъдат рециклирани и използвани повторно, а сред тях има скъпи и редки метали.

Сред ценните суровини в старата електроника са вещества като галий, злато, сребро, индий, итрий и др.

„Потребителите искат да постъпят правилно, но трябва да бъдат адекватно информирани и да има удобна инфраструктура, лесно достъпна за тях, така че правилното изхвърляне на електронни отпадъци да стане норма“, добави Паскал Лерой. Той посочи и, че рециклирането на електроника намалява емисиите на парникови газове. „Всеки тон рециклирани ОЕЕО слестява около два тона емисии на въглероден диоксид“, каза той.

1 коментар

  1. И къде да предам стар неработещ телефон за рециклиране?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*