Европа забрани титаниевия диоксид в храните

От началото на 2022 г. във всички държави-членки на Европейския съюз официално ще е забранено използването на хранителния оцветител E171. Известен също като титаниев диоксид, химикалът обикновено се използва като бял оцветител или „избелител“ в преработените храни.

През май Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) обяви, че са налице данни, че частиците титаниев диоксид са генотоксични. Това значи, че хранителната добавка вече не може да се счита за безопасна. Сега, след като държавите-членки гласуваха предложение за официална забрана на хранителната добавка, от началото на 2022 г. ще започне шестмесечен период на постепенно извеждане от употреба. Това ще позволи на компаниите да премахнат титановия диоксид от всички хранителни продукти.

„Генотоксичността е способността на вещество или друг токсичен агент да увреди ДНК, генетичния материал на клетките, което от своя страна, като възможна последица, може да доведе до рак“, отбелязва Европейската комисия по безопасност на храните. „Тази оценка взема предвид нови данни, които не бяха налични, когато по-рано EFSA оцени E 171 през 2016 г.“

Титанивият диоксид е произведен за първи път преди повече от век като бял пигмент, често използван в боите. Това е евтин и ефективен бял химикал за оцветяване в храните, като според някои оценки в момента се среща в над 11 000 хранителни продукта или напитки. Често се използва в преработени храни и бонбони, включително сладолед, бисквитки, дъвки и декорации за печива.

Хранителната добавка вече е премахната от много хранителни продукти в Европейския съюз. Франция например категорично забрани химикала през 2019 г. Сега новият, по-обширен регламент на ЕС трябва да ускори премахването на Е171 от всички хранителни продукти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*