Направиха спортно игрище от 20 000 стари гуменки в Нови Белград

Обществена детска площадка и баскетболно игрище, разположени в Нови Белград в Сърбия, са изградени от 20 хиляди стари гуменки. Спортните обувки са събирани от местната общност, преди да бъдат преработени, за да послужат за настилка на специалния терен.

Подобно начинание е емблематично, но е скъпо и не всеки може да си го позволи. В случая изпълнението е дело на компания с големи ресурси – Nike, която усърдно работи по екологизирането на своята продуктова гама и преход към нулевовъглеродно производство.

Nike си е партнирала с лондонскоро студио Accept & Proceed, с която преди са работили по инициативата на Nike „Move to Zero“. В резултат на проекта Accept & Proceed са проектирали обновяването на „Блок 70“ – историческа област, където са родени неколцинао т днешните професионални играчи в баскетбола.

Гордостта на общността в тази връзка се вижда в „BLOK 70“, отпечатан с оригинален шрифт, на повърхността на двора. Accept & Proceed са разработили разработиха плановете за дизайна на корта, детска площадка, пейки, ограда, фитнес на открито, кошчета за събиране на отпадъци и др.

Местната общност е участвала в проекта от самото начало. Като част от това са поставени кошове за събиране на старите гуменки, кецове и маратонки. На местата за събиране хората са били информирани за стъпките, свързани с трансформирането на обувките в материал за настилка, която може да се използва за повърхността на новото баскетболно игрище и детската площадка.

Фото: Растко Шурдич за Accept & Proceed 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*