Екологичен бетон разчита на „активирана глина“

Предвид статута му на най-широко използвания строителен материал на Земята, бетонът има значителни последици върху планетата ни в много отношения. Изследователи от Националния университет на Сингапур (NUS) представиха нова формула за по-здрав бетон, която не само намалява количеството увреждащи материали, но и използва повторно ….използвана отпадъчна глина.

При производството на по-екологичния бетон екипът на NUS се залвил с една от основните съставки в традиционните форми на материала: пясъка.

Пясъкът действа като пълнител, който се комбинира с цимент и вода, за да придаде на бетона неговата обемност и здравина. Но тъй като търсенето на бетонни конструкции нараства заради постоянно никнещите небостъргачи и нови комплекси в големите градове, нараства и търсенето на пясък. Доклад на ООН от 2019 г. разкрива как увеличаването на урбанизацията и развитието на инфраструктурата е довело до трикратно увеличение на търсенето на пясък през последните две десетилетия. Говори се дори, че „разходваме бюджета си за пясък по-бързо, отколкото можем да го произвеждаме отговорно“.

Екипът от учени в Сингапур експериментирал с начини, по които пясъкът може да бъде заменен в бетонната смес с алтернативен, по-устойчив материал под формата на отпадъчна глина, добита от самите изкопи на местата на строежите. Глината пътво се нагрява до 700°C, което „активира“ нейния свързващ потенциал с бетона. Чрез своите експерименти учените открили, че тази „активирана“ глина може да се използва за замяна на до половината от финия пясъчен прах, който обикновено се използва в производството на бетона. Крайният продукт, който екипът описва като „бетон с ултрависока производителност“, е не само по-екологичен, но се отличава с подобрена издръжливост и следователно може да се използва за намаляване на размера на структурните елементи.

„Нашето откритие не само намалява потреблението на ценни ресурси, но също така насърчава кръговата икономика с оползотворяването на отпадъчната глина“, казва доцент Панг Се Дай, който ръководи изследването. „Това отваря пътя към превръщането на отпадъците в ценен ресурс … В световен мащаб нискокачествената глина е в изобилие. Нейното многостранно използване в бетона може не само да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък на бетона, но и да намали разходите за производството му.“

Като част от бъдещите си изследвания учените планират да проучат как други отпадъчни материали могат да се използват за пълнеж в бетона, в това число и как морски пясък от местни източници може да се използва за замяна на речния пясък.

2 коментара

  1. Е защо да не може? Сава въпрос за Сингапур, който е около 650кв.км. и няма много пясък затова са измислили това. Там боклука го сепарират, което не може да се преработи се гори правят ток а от пепелта нови острови…

  2. Е как може този бетон да е по екологичен, като трябва глината да се нагрява до 700C, вместо да се използва пясък, който не е необходимо да се загрява? И тези си губят времето и парите с безумни изследвания. Пък даже и статия пуснали.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*