Слънчевите панели са заразителни – в добрия смисъл

Броят на слънчевите панели по къщите, намиращи се наблизо, е най-важният фактор за повишаване на вероятността дадена къща да бъде оборудвана със соларна инсталация в сравнение с множество други социално-икономически и демографски променливи. Това бе установено в ново проучване на учени, използващи сателитни и преброителни данни на град Фресно в САЩ и използвали машинно обучение. Въпреки че е известно, че ефектът на „съседството“ е от значение за избора на решения за устойчива енергия, все пак са били необходими данни с много висока разделителна способност, съчетани с техники за изкуствен интелект, за да се открои първостепенното значение на фактора „съседство“. Констатацията е от значение за политиките, които имат за цел широкото внедряване на възобновяеми енергийни източници „на дребно“, сред собствениците на домове.

„Нещата стоят така, че ако виждате слънчев панел върху съседната къща през прозореца си, скоро решавате да поставите такъв и на собствения си покрив“, казва авторът на изследването Леони Венц от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата (PIK) в Германия. „Разбира се, може да си помислите, че други фактори са важни, например доходите или образованието, или рекламата „от уста на уста“ в една и съща социална мрежа… Така че ние сравнихме всички тези различни варианти и имаме бях изумени от резултата. Оказва се, че не, географското разстояние е наистина най-важният фактор. Колкото повече панели има в малък радиус около къщата ми, толкова по-вероятно е и аз да имам такъв“.

„Вероятността да поставите слънчев панел на покрива си е приблизително равна на половината от дължината на футболно игрище“, образно казва Андерс Леверман от PIK, който също е автор на изследването. „Ефектът на заразяване е най-силен за краткия радиус около дома със слънчев панел и намалява експоненциално с нарастването на разстоянието от него. Това е забележителна стабилна характеристика, която е най-изразена в кварталите с ниски доходи“.

Учените просто накараха данните да говорят. „Обединихме данните от преброяването на населението за всеки район със сателитни данни с висока резолюция, които могат да идентифицират всички слънчеви панели във Фресно“, обяснява авторът на изследването Келси Бартън-Хенри от PIK. „След това обучихме няколко алгоритъма за машинно обучение, за да намерим връзката между социално-икономическите условия на хората и тяхната вероятност да имат слънчев панел“.

„Констатациите предполагат, че „заразяването“ със слънчеви панели в райони, където има малко такива, може да донесе голяма промяна за общността“, заключава Леверман. „Ако повече слънчеви панели водят до повече слънчеви панели, това води до своего рода преломна точка – в най-добрия смисъл,“ казват учените. А това е важно и за тя, и за индустрията, и за климата на планетата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*