Дигитален близнак ще прави Лас Вегас въглеродно неутрален

Значителна част от центъра на Лас Вегас ще се сдобие със свой цифров близнак. Това обаче не е опит за пресъздаване на емблематичния град във виртуална реалност, а проект за подобряване на мобилността, повишаване качеството на въздуха, намаляване на шумовото замърсяване, по-качествено управление на водите и намаляване на въглеродните емисии от големите сгради. Крайната цел е чрез цифровия бизнак градът да успее да стане нулевовъглероден.

Като част от тази инициатива ще се използват усъвършенствана 5G мрежа, IoT и технология за „цифрови двойници“. Дигиталните близнаци са виртуални модели на сложни системи – цели градове, мащабни индустриални предприятия и др. Тези виртуални модели позволяват да се експериментира с различни мерки, използвайки реални изходни данни, получени в реално време, за да се види кои мерки и подходи са най-ефективни и какви странични ефекти имат.

„Цифровите близнаци стават жизненоважни за начина, по който се управляват градовете,“ обясни директорът на Лас Вегас Майкъл Шерууд. „Сега в Лас Вегас ще имаме цифров близнак в реален мащаб, който се захранва от реални данни от физическата среда и в крайна сметка ще ни позволи да контролираме ключови системи. Това ще ни даде нови нива на разбиране на данните и процесите – и контрол в полза на градостроителите, жителите и бизнеса.“

Мащабният експеримент е част от инициативата си „Чисти градове – чисто бъдеще“. „Убедени сме, че този проект ще демонстрира кумулативния ефект от технологиите за цифрови близнаци и IoT, които работят заедно за трансформиране на мобилността, проходимостта и емисиите/замърсяването на въздуха,“ коментира Майкъл Янсен, изпълнителен директор на Cityzenith – един от изпълнителите на проекта. „Сред многобройните цели, които сме си поставили, се стремим да демонстрираме как проектът Las Vegas Digital Twin ще помогне на местните собственици на сгради от всякакъв мащаб да намалят драстично оперативните разходи и емисиите, с цената на малки или никакви инвестиции“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*