Последните седем години се очертават най-горещите в историята

Годините от 2015 до 2021 може би ще се окажат седемте най-горещи в историята, съобщи Световната метеорологична организация, предупреждавайки, че планетата се насочва към „неизследвана територия“. Оценката е записана в доклад по повод климатичната конференция на ООН COP26. Вътре се казва, че глобалното затопляне от емисиите на парникови газове заплашва с „последици за настоящите и бъдещите поколения, които стигат много далеч“.

Въз основа на данни за първите девет месеца на годината СМО заяви, че 2021 г. вероятно ще бъде петата или седмата най-топла година в историята – въпреки охлаждащия ефект от феномена Ла Ниня, който понижи температурите в началото на годината. Средната температура за 2021 г. ще излезе е с около 1,09 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива. Средната температура през последните 20 години пък за първи път надхвърли символичния праг от 1 градус над средното за 19 век, от когато датира горенето на изкопаеми горива в промишлен мащаб.

„Екстремните климатични събития са новата норма“, каза генералният секретар на СМО Петери Таалас. „Има все повече научни доказателства, че някои от тях носят отпечатъка на климатичните промени, предизвикани от човека“.

Вкисляването на океана поради усвояването на въглероден диоксид от моретата е „безпрецедентно“ от най-малко 26 000 години, каза още СМО. Това не само унищожава голям брой морски видове и тласка други към миграция, но и ще намали способността на океаните да поемат повече CO2.

Междувременно покачването на морското равнище – главно причинено от разширяването на затоплящата се морска вода и топенето на леда на сушата – вече достига нови върхове. Той каза, че при настоящата траектория покачването на морското равнище може да надхвърли два метра до 2100 г., което може да прогони около 630 милиона души по света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*