Пускат на вода първия нулевоемисиен катамаран в Швеция

Плавателните съдове, които работят с бензин и дизел, играят немалка роля в замърсяването на въздуха и изменението на климата, но в последно време виждаме как водородът може да предложи по-екологична алтернатива. Шведската Green City Ferries AB не губи време да проучва тези възможности: тя е готова да пусне на вода първия в света високоскоростен катамаран с нулеви емисии: Beluga24.

Още от 2014 г. Green City Ferries AB се опитва да се насочи към електрически плавателни съдове за своите дейности по превоз на хора. Тогава фирмата представи плавателен съд, захранван от батерии, разработен съвместно с шведската компания Echandia. Сега двете организации отново са работили заедно за създаването на Beluga24. Катамаранът ще бъде изграден от въглеродни влакна от Green City Ferries в Швеция и ще има батерия и задвижващата система с водородни горивни клетки от Echandia. Катамаранът ще изисква по-малко водород от „стандартното“ и предлага значителни икономии на тегло. Корабът ще разполага и с фолио в средата на кораба, за да го издигне от водата, намалявайки съпротивлението от триенето, за да подобри пробега.

„Швеция изостава в международен план, когато става въпрос за електрифициране на корабоплаването, но сега темпото се увеличава и тук“, казва Магнус Ериксон, главен изпълнителен директор на Echandia. „Този проект не само допринася за намаляването на емисиите от водния местен транспорт в Стокхолм, но също така е и първият в света за високоскоростен катамаран с нулеви емисии. Фериботът ще бъде оборудван с интегрирана система както с батерии, така и с водород, която е значително по-енергийно ефективна в сравнение с решенията с отделни системи.”

При все това Стокхолм може да не е единственото място, което се обръща към водорода като решение за екологичен воден градски транспорт. Фериботът Sea Change, който е обявен като първи в света търговски ферибот с водородни горивни клетки, е към завършване и се очаква да влезе в експлоатация в Сан Франциско тази година, докато друг, MF Hydra, скоро може да започне да плава в Норвегия.

Рендер: Echandia

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*