110 държави се зарекоха да ликвидират обезлесяването до 2030 г

Повече от 100 лидери от цял свят обещаха да спрат обезлесяването до 2030 г. – решение, което се смята за първото голямо постижение на COP26. Държавит-участнички обещаха да подкрепят обещанието си с повече от 19 милиарда долара публични и частни средства.

Подписалите се държавни лидери включват силно залесени държави като Бразилия, Канада, Русия, САЩ, Обединеното кралство, Индонезия, Китай и Демократична република Конго.

Почти незабавно някои от най-големите финансови компании в света обещаха да спрат да инвестират в дейности, допринасящи за обезлесяването. Двадесет и осем държави се ангажираха да спрат индустриите, които са свързани с изсичане на дървета с цел промяна на предназначението на земите – отглеждане на соя, какао и палми за палмово масло.

Активистите обаче не са очаровани от дръзкото решение. Те напомниха, че подобно решение бе взето и през 2014 година, но от него нищо не е произтекло.

Мат Макграт, екологичен кореспондент на Би Би Си, повдигна някои интересни точки в своя анализ. Например, как държавите ще бъдат контролирани и държани отговорни за обещанията си? Дали суверенните държави ще позволят изведнъж на сателити да шпионират горите им? Как ще прекъснем връзката между производството на потребителски стоки и обезлесяването? И дали правителствата ще настояват активно хората да намалят консумацията на месо, за да се намали нуждат от фураж за животните, съответно за пасищна земя и други природни ресурси.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*