БГ изследователи вдигат нивото на растителните козметични съставки

Български изследователи ще допринесат за повишаването на нивото на растителните козметични съставки в глобален мащаб. Това ще се случи благодарение на многонационален проект, целящ коренно да промени начина, по който се откриват, произвеждат и развиват растителните съставки в утвърдени козметични продукти.

„Основната цел на проекта е да се разработят устойчиви, естествени козметични съставки от растения, като се използват иновативни производствени процеси, базирани на растителни клетъчни култури и растения, отглеждани в оранжерии, в полеви условия или аеропонни системи, както и от потоците от странични или отпадни, селскостопански продукти. Застрашените от прекомерна експлоатация растения ще бъдат отглеждани по устойчив и рентабилен начин, за да се гарантира, че производството на новите съставки не представлява риск за биологичното разнообразие или състоянието на околната среда “, казва д-р Кирси-Маря Оксман, координатор на проекта от страна на VTT. Изследването ще продължи 4 години. В него ще участват общо 17 партньорски организации от 11 държави в Европа. Проектът е наречен InnCoCells.

Българското участие в него е представено от фирмата Екомаат. Компанията притежава 20-годишен опит в отглеждане и преработка на био сертифицирани етерично-маслени култури и производството на био козметични продукти и хранителни добавки. „Фирмата инвестира в първата и единствена в България екстракция със свръхкритичен въглероден двуокис и от повече от 10 години разработва уникални за козметичната индустрия CO2 растителни екстракти,“ посочи компанията по повод включването си в мащабното 4-гиодшно изследване.

Ангажиментите на Екомаат в InnCoCells включват разработване на технологии за отглеждане на ендемичини за България растения, които да послужат за суровина за последваща преработка с цел получаване на растителни екстракти и изолиране на потенциално интересни за козметичната индустрия съставки. Всички дейности, свързани с отглеждане на растенията, експерименталните опити за оптимизиране на параметрите за извличане на ценните молекули, както и прилагането на данните, получени по време на експериментите в реален производствен мащаб и индустриален производствен поток, ще бъдат проведени от екипа на фирмата в България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*