Зона на въглищен ТЕЦ се превръща в екоград в Канада

Районът на една стара въглищна електроцентрала в Канада е започнал да се трансформира в китен екоград с воден канал и много зеленина. Това се случва в Мисисога. Планът предвижда да се възстановят и природните зони, които са част от пътя за миграция на дивата природа през региона, наред с изграждането на общност със смесено предназначение за жителите.

Проектът е наречен Lakeview Village. Местността до неотдавна е била завзета от генераторната станция Lakeview, известна с четири големи димящи комина „Четирите сестри“. Описват го като зона със смог, замърсяване и влошена околната среда. Така е било до извеждането й от експлоатация през 2005 г., казва Брайън Съдърланд, ръководител на проекта за Lakeview Village.

Създаването на голям градски жилищен комплекс на това място не звучи като разумен подход за възстановяване на дивата природа – по-скоро човек би очаквал, че нашествието от сгради и транспорт ще изтласка природата от района, но в сравнение със замърсения индустриален обект сега там се очертава изненадващо зелено градче.

„През 2018 г. закупихме изоставената зона от 177 акра и започнахме да работим с местни жители върху нашата визия за това какво може да донесе тази невероятна трансформация на брега на Мисисога – жизнена и устойчива общност. Съчетаваме решения за справяне с изменението на климата, енергийната устойчивост, управлението на отпадъците и предизвикателствата на мобилността“, добави Съдърланд.

След закупуването на земята започват няколко инициативи за възстановяване на естественото местообитание след период на влошаване на околната среда. Целта е амбициозна: да се създаде цяла зона за завръщане на миграцията на дивата природа. Като част от новооформящия се град се възстановява коритото на местната река, което пък ще помогне за възраждането на защитената езерна зона „Джим Тови“, помагайки за възраждането на крайбрежните местообитания.

Изображения: Lakeview Community Partners Limited

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*