„Слънчева кожа“ на офис-кула в Австралия ще генерира 20% от нужния на сградата ток

Нова офис-сграда на 49 етажа ще бъде построена в центъра на Мелбърн, Австралия. Тя ще бъде „увита“ с фотоволтаични панели, произвеждащи електричество.

Разработчикът на имота вече е подал заявление за изграждане на кулата. Проектирана от архитектурната фирма Bates Smart, сградата ще включва приблизително 60 000 квадратни метра търговски офис площи на 48 нива. Като част от удобствата вътре ще има 116 паркомета, небесна (покривна) градина и няколко открити тераси. Фасадата ще бъде облицована с „прозрачни, вертикални стъклени фотоволтаични панели“, казаха от компанията.

Последното е особено интересно. „Слънчевата система е съставена от полупрозрачни, вертикални стъклени фотоволтаични панели, които ще помогнат за генерирането на 20% от базовата мощност на сградата“, каза директорът на Bates Smart Киан Дейвис. „Хората, работещи в сградата, ще могат да погледнат към прозореца и да видят откъде идва електричеството, което ползват“.

Обявлението за плана идва малко след като ново проучване от Центъра за върхови постижения установи, че сградите в Мелбърн могат да генерират ток, покриващ почти три четвърти от собствените им енергийни нужди, стига да се интегрират соларни системи по покриви, стени и прозорци. Проучването, което изследва жизнеспособността и въздействието на интегрираните прозоречни PV заедно с други слънчеви технологии в градски мащаб, установи, че цялостното възприемане на съществуващата фотоволтаична технология и широкото внедряване на нововъзникващи „слънчеви прозорци“ и други сградно-интегрирани PV приложения могат да осигуряват до 74% от потреблението на енергия в сградите в града.

„Не искахме да проектираме сграда, която да се окаже остаряла още при завършването си,“ коментира Дейвис. „Когато посрещне първите си наематели, това ще бъде най-гъвкавата, устойчива и, честно казано, най-човешка търговска сграда в Мелбърн.”

Очаква се строителството да започне през 2022 г.

Рендер: Cbus

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*