Соларни навеси на паркингите – колосален неизползван ресурс

Паркингите по целия свят са огромен неоползотворен потенциал за добиване на соларна енергия – техните навеси биха могли да се покрият с фотоволтаици. Сега изследователи от Йейлския университет са открили, че повече от една трета от електроенергията в Кънектикът може да идва точно от такива съоръжения – паркинги, покрити със слънчеви панели.

Авторите са започнали проучването си, изследвайки само паркинги с най-малко 100 паркоместа със стандартен размер, покриващи минимална площ от 2700 кв. м. Тези критерии намаляват броя на потенциалните обекти до 16 900. След това, съобразявайки местните условия за всеки обект, учените са редуцирали броя на кандидатите почти наполовина. Авторите са проверили на място 100 обекта от избраните. Сетне са проектирали слънчеви електроцентрали за тях.

Според изследователите, около 35% от избраните обекти са подходящи кандидати за инсталиране на слънчеви панели.

В крайна сметка са подбрани 8 416 обекта в целия щат, които могат да генерират соларно електричество. Ако това се направи, ще се произведат 9 042 GWh електроенергия само през първата година на работа на инсталациите. Общият капацитет на обектите е 7 021 MWdc слънчева енергия.

Докладът е финансиран от People’s Action for Clean Energy (PACE). В допълнение към техническия анализ, разработката показва, че повечето паркинги са разположени в райони, обитавани предимно от хора с ниски доходи и цветнокожо население. Изграждането на системи за добиване на слънчева енергия в подобни райони предлага множество предимства извън чистото генериране на киловатчасове. Една от преимуществата би било увеличаването на развитието на работните места в районите. Друга полза е, че местното производство на чиста електроенергия може да позволи спиране на газовите котли и други замърсяващи източници, каквито традиционно обслужват зоните, обитавани от население с по-ниски доходи.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*