Първият автономен електрически контейнерен кораб заплава

През лятото на настоящата година норвежкият производител на торове Yara се закани, че до края на годината ще пусне на вода първия в света изцяло автономен и изцяло електрически товарен кораб за превоз на контейнери – и ето, че фирмата успя да го направи. Малко преди края на годината тя пусна на вода Yara Birkeland. Той е дълъг 79,5 метра, движи се със скорост 6-13 възела и има карго капацитет от 120 TEU. Корабът потегли на първото си пътуване в петък във фиорда на Осло.

Yara работи съвместно с морската технологична компания Kongsberg по разработването на кораба още от 2017 г. насам. За известно време изглеждаше, че проектът е на път да се провали заради пандемията. Все пак Yara успя да го доведе до успешен завършек на настоящия важен етап – пускането на вода.

През първите две години на своята служба корабът ще бъде надзираван от екипаж – това е времето на тестване на технологията, за да се потвърди, че всичко работи според очакваното. Ако излитанията са успешни, напрая плавателният съд ще бъде сертифициран като изцяло автономен електрически контейнеров кораб.

Yara Birkeland ще транспортира продукти за торове от завода на Yara в Порсгрун до норвежките пристанища Бревик и Ларвик. По своя маршрут той ще плава в рамките на 12 морски мили.

Компанията изчислява, че Yara Birkeland ще замени около 40 000 пътувания с камиони годишно, като драстично ще намали емисиите на CO2 и азотен оксид в страна. Корабът може също така да облекчи задръстванията на сушата.

Изграждането ка кораба стана възможно благодарение на субсидия от Enova – правителствено предприятие, отговорно за насърчаването на проекти за възобновяема енергия. Тя отпуска 133,5 милиона норвежки крони за проекта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*