Румъния задели 63,7 милиона долара за слънчеви субсидии през 2022 г.

соларен покрив

Министерството на околната среда на Румъния задели 280 милиона леи, което прави около 63,7 милиона щатски долара, за схемата Casa Verde Fotovoltaice (зелен фотоволтаичен дом) за подкрепа на жилищни слънчеви инсталации.

Програмата се управлява от Румънската администрация на фонда за околната среда (AFM), която е държавният финансиращ орган за опазване на околната среда. Той предоставя субисидиите за инсталации по-големи от 3 kW, покривайки до 90% от разходите за масива, при условие че безвъзмездната помощ не надвишава 20 000 леи за конвенционални проекти и 25 000 леи за проекти в изолирани райони.

Заявления могат да се подават от собствениците на жилища чрез инсталaторите до 16 декември.

Схемата беше временно спряна миналата година поради предполагаема измама, която румънските власти разследват в момента. През февруари румънското правителство въведе нови разпоредби за подобряване на процеса на инсталиране и уреждане на плащанията на отстъпките по схемата.

Правилата за нетно измерване на Румъния, които се прилагат за всички системи с размер до 100 kW, включват фискални стимули за собствениците на фотоволтаични системи с мощност до 27 kW. Съгласно схемата собствениците на енергийни системи за възобновяеми енергийни източници имат право да продават излишъка си на електроенергия на четирите електроразпределителя в страната – Enel, CEZ, Eon и Electrica – по курс, определен от енергийния регулатор ANRE, в зависимост от дистрибутора.

Според последните статистически данни на Международната агенция за възобновяема енергия, Румъния има 1387 MW инсталирана слънчева енергия в края на 2020 г., което е с 11 MW по-малко от капацитета, който е имала в края на предходната година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*