Тандемна слънчева клетка постигна 29,80% ефективност

Тандемна соларна клетка с ефективност 29,8%. Фото: Alexandros Cruz/Helmholtz Center Berlin (HZB)

Учени от института Helmholtz Center Berlin (HZB) обявиха, че са произвели тандемна слънчева клетка на база перовскит и силиций, способна на ефективност от 29,80%. Това е световен рекорд при този род слънчеви клетки.

Резултатът, който е сертифициран от CalLab на Германския институт за слънчеви енергийни системи (ISE) Фраунхофер, беше включен и в класациите на Националната лаборатория за възобновяема енергия към Министерството на енергетиката на САЩ. Той подобрява предишния световен рекорд, постигнат от разработчика на перовскит Oxford PV през декември 2020 г., когато бе постгигната ефективност на преобразуване от 29,52% за тандемно устройство на база перовскит и силиций.

Слънчевата клетка има площ от 1 cm2 и се основава на нанотекстурирана предна страна и задна страна с диелектричен рефлектор, който се използва за отразяване на инфрачервената светлина обратно в силициевия абсорбатор.

Нанотекстурирането от едната страна, според изследователите, не само подобряване поглъщането на светлината и фототока в сравнение с референтна слънчева клетка без нанотекстури, но също така, изненадващо, подобрява леко електронното качество на тандемното устройство и позволява по-добро образуване на филм на слоевете от перовскит.

Според изслеедователя от HZB Александрос Круз Бурназу, ефективността на слънчевата клетка може скоро да надхвърли прага от 30% чрез наноструктуриране на абсорбиращите слоеве от двете страни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*