Електрически самолет на Rolls-Royce развива 623 км/ч

Spirit of Innovation

Самолет, разработен от Rolls-Royce, счупи рекорда за скорост за изцяло електрически самолет. Машината постигна това точно в рамките на три години след обявяването на проекта. „Духът на иновациите“ достигна максимална скорост от 623 км/ч, което, според Rolls-Royce, го прави не само най-бързия електрически самолет, но и най-бързото в света електрическо превозно средство изобщо.

От самото начало „Духът на иновациите“ е изграждан с намерението да се превърне в най-бързия електрически самолет в света, гонейки 338 км/ч. – постижение на Siemens, регистрирано през 2017 г. Самолетът се задвижва от 500 к.с. (400 kW) изцяло електрическо задвижване и батерии от 6000 клетки, описани като батериите с най-висока енергийна плътност, интегрирани някога в самолет.

Първите наземни изпитания със самолета бяха проведени през март. След това той полетя за първи път през септември, като завърши 15-минутен полет и стартира следващата фаза на изпитания. Последното му излизане обаче остави едновременно три световни рекорда, според Rolls-Royce.

Това включва изкачване до височина от 3000 м за 202 секунди – с 60 секунди по-малко в сравнение с предходния рекорд; достигане на максимална скорост от 555,9 км/ч в разстояние на 3 км.; върхова скорост от 532,1 км/ч за 15 км.

Да се лети с „Духът на иновациите“ с тези невероятни скорости е вълнуващо преживяване, казва изпитателният пилот Фил О’Дел. Той определи постижението като връхната точка в своята кариера

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*