Драмата в Мексиканския залив ще засили продажбите на електромобили

Глобалните продажби на електрически превозни средства ще се увеличат през настоящата година поради притеснения относно сигурността на доставките на нефт, околната среда и разходите за гориво, прогнозира консултантската компания JD Power.

Общите продажби на електрически автомобили се очаква да достигнат 940 000 броя през 2010 г. в сравнение с 732 000 единици през миналата година. Продажбите ще достигнат 3 милиона през 2015 г., твърдят анализаторите от JD Power.

Въвеждането на автомобилите на батерии се разглежда като основен фактор за борба с изменението на климата чрез намаляване на въглеродните емисии, както и като начин да се намали неблагоприятната за икономиката зависимост от петрола, включително от труднодостъпни източници като този, който доведе до масивен петролен разлив в Мексиканския залив.

Над 98% от продажбите се очаква да бъдат на хибридни електрически автомобили, които разчитат отчасти на бензин, вместо на чисто електрически, които са изцяло захранвани от батерии и трябва да се зареждат от електропреносната мрежа.

JD Power също така очаква, че към 2015 г. САЩ ще представляват 55 на сто от пазара на хибридни автомобили, следвана от Азия, където по-голямата част от продажбите ще са реализирани в Япония. По изчисления на анализаторите, Азия като цяло ще представлява около 30 процента от глобалния пазар на хибриди през 2015 г.

Що се касае до по-малкия пазар на изцяло електрически автомобили, продажбите се очаква да достигнат 23 хиляди през тази година, като ще нараснат до 500 000 към 2015 г. Нарастването ще бъде възпрепятствано от високите разходи за този тип автомобили, както и по-малкия им пробег. Анализаторите дават за пример моделите Nissan Leaf и Tesla Roadster, които са изцяло на батерия и имат от 160 до 400 км. в зависимост от размера на батерията, на фона на потенциала на хибридния Toyota Prius, който може да измине 965 км“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*