Правят лампи от утайка от кафе и портокалови обелки

Един лондонски стартъп в областта на биотехнологиите и биопроизводството е създал серия лампи, наречени Obscure, които са изработени от утайка от кафе и обелки от портокалова кора. Biohm се превърна в пример какво е възможно в разработването и производството на полезни елементи от отпадъчни естествени материали. Фирмата използва излишни ресурси, отпадъци и странични продукти за направата на различни продукти, като по този начин намалява използването на пластмаси и синтетика.

Biohm си е поставила за задача справянето с няколко ключови съвременни предизвикателства едновременно: климатичната криза, кризата с отпадъците и социалната несправедливост.

За своите нови абажури Biohm използва материал, който нарича Orb – „биосъединение от органични отпадъци“. В него се комбинират хранителни и селскостопански отпадъчни биопродукти със свързващо вещество, което също е на растителна основа. Orb може да бъде формован по различни начини, за да се създават различни продукти като въпросните абажури. Производственият процес е проектиран със затворен цикъл без отпадъчни потоци или странични продукти. Идеята е той да работи „на поискване“, т.е. по заявка, за да се избегнат допълнителни отпадъци от свръхпроизводство.

Освен всичко абажурите Obscure могат да бъдат студено компостирани или рециклирани чрез същия производствен процес на Orb, чрез който се изработват нови продукти.

Изображения: Pixabay, Biohm

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*